Φοιτητικές Εκλογές 16ης Μάη: ΤΙΠΟΤΑ ΤΟ ΙΔΙΟ ΑΠΟ ΔΩ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣ

ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ – ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

Οι φετινές φοιτητικές εκλογές γίνονται σε ένα πολύ διαφορετικό πολιτικό σκηνικό. Οι δυνάμεις που αποτελούσαν το κόμμα του Μνημονίου κατάρρευσαν εκλογικά, ενώ η αριστερά βγήκε εξαιρετικά ενισχυμένη. Για εμάς ως Αριστερή Ενότητα σημαντικό είναι αυτή η εικόνα ενίσχυσης της αριστεράς και κατάρρευσης του δικομματισμού να αποτυπωθεί και στους κοινωνικούς χώρους, οπότε και στον κοινωνικό χώρο των φοιτητών το Πανεπιστήμιο. Θεωρούμε σημαντικότατο διακύβευμα των φοιτητικών εκλογών την ήττα των δύο παρατάξεων της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ στις σχολές, που θα σημάνει και την ήττα της λογικής παρέμβασής τους μέσα στους φοιτητικούς συλλόγους.


Να τελειώνουμε με το δικομματισμό και στα Πανεπιστήμια

Στις βουλευτικές εκλογές της 6ης Μάη με την κατάρρευση του δικομματισμού φάνηκε να σφραγίζεται ανάμεσα στα άλλα και η ήττα μίας λογική που μας οδήγησε ως κοινωνία σε τρομερά αδιέξοδα. Ηττήθηκε η λογική και η αντίληψη της σύναψης πελατειακών σχέσεων μεταξύ των κομμάτων και των πολιτών, των ρουσφετιών, η λογική που ήθελε των καθένα να  κοιτάει κοντόφθαλμα το ατομικό του συμφέρον αγνοώντας ότι το ατομικό καλό περνάει μόνο μέσα από το συλλογικό, αγνοώντας ότι η προσωπική ευημερία προϋποθέτει την ευημερία ολόκληρης της κοινωνίας.
Οι παρατάξεις των κομμάτων του μνημονίου, η ΔΑΠ και η ΠΑΣΠ, είναι οι φορείς αυτής ακριβώς της λογικής στο Πανεπιστήμιο. Αποτελώντας μικρογραφία των κομματικών τους φορέων, Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ, στο πανεπιστήμιο στηρίζουν την παρέμβασή τους αποκλειστικά στη σύναψη πελατειακών σχέσεων με τους φοιτητές. Σημειώσεις, παλιά θέματα, πάρτι, εκδρομές… Αυτές είναι οι μόνες ανάγκες του φοιτητή. Όσο για την πραγματική πολιτική, την πολιτική που αφορά στις ζωές μας; Όσο αφορά στην κοινωνία που ζούμε; Όσο αφορά στην προσπάθεια κατάργησης του δωρεάν και δημόσιου χαρακτήρα του πανεπιστημίου; Όσο αφορά στο μέλλον μας στην αγορά εργασίας, τα δικαιώματά μας; Όσο αφορά στο μέλλον της χώρας μας; Αυτά τα ερωτήματα είναι ψιλά γράμματα για τις δύο αυτές παρατάξεις απέναντι στα οποία το μόνο που έχουν να αντιπαραβάλλουν είναι το τετράπτυχο: σημειώσεις, παλιά θέματα, πάρτι, εκδρομές.

ΔΑΠ

Στην παράταξη της ΔΑΠ συμπυκνώνονται όλα τα στοιχεία τα οποία θέλουμε να αποβάλλουμε από το Πανεπιστήμιο. Χώρος ανάδειξης μελλοντικών στελεχών της ΝΔ, χώρος διαπλοκής με τους καθηγητές, η ΔΑΠ στηρίζει την ύπαρξή της στις ευκαιρίες στρεβλής κοινωνικοποίησης και διασκέδασης που προσφέρει, καθώς και στην εξυπηρέτηση των αναγκών των φοιτητών που γι’ αυτήν περιορίζονται στη διανομή σημειώσεων και παλιών θεμάτων (κάτι που για εμάς θα έπρεπε να φροντίζει η γραμματεία και όχι οι παρατάξεις). Αντάλλαγμα αυτών των υπηρεσιών φυσικά είναι η ψήφος. Δεν επιθυμεί οι φοιτητές να σκέφτονται πολιτικά, γι’ αυτό και επιδιώκει τη νέκρωση των διαδικασιών στους συλλόγους – δεν υπέγραψε σε καμία από τις προτάσεις για συνέλευση αυτή τη χρονιά –, ενώ τάσσεται ανοιχτά υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων.

ΠΑΣΠ

Ο τρόπος δράσης της ΠΑΣΠ δε διαφέρει σχεδόν καθόλου από αυτόν της ΔΑΠ. Η μόνη διαφορά έγκειται στο ότι ΠΑΣΠ προσπαθεί να φορέσει ένα αριστερό μανδύα και να δειχθεί ως δύναμη ανεξάρτητη από τον πολιτικό της φορέα. Στα λόγια στηρίζει τις συνελεύσεις, υποτίθεται ότι στήριξε τις καταλήψεις, το βάρος όμως της παρέμβασής της πέφτει επίσης στα μπουζούκια και τη διανομή σημειώσεων. Δεν άνοιξε κανένα πολιτικό ζήτημα καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, ποτέ δεν μπήκε στη διαδικασία ενημέρωσης των φοιτητών γύρω από ζητήματα κοινωνίας και πανεπιστημίου και γενικά η όλη στάση της όχι μόνο συνέτεινε, αλλά και αποσκοπούσε στη νέκρωση των διαδικασιών στο σύλλογο. Κάτι τέτοιο άλλωστε βόλευε απόλυτα τον πολιτικό της φορέα, το ΠΑΣΟΚ, που όλο αυτό το διάστημα κυβερνώντας εφάρμοσε πολιτικές κοινωνικής εξαθλίωσης και διάλυσης του δημόσιου Πανεπιστημίου.

Γιατί Αριστερή Ενότητα Χημικού;

Ως σχήμα – τώρα μάλιστα που η ενότητα της αριστεράς δεν είναι απλά κοινωνικά χρήσιμη, αλλά αναγκαία - δεν θα μπούμε σε μια διαδικασία κριτικής των υπόλοιπων αριστερών δυνάμεων για να σας πείσουμε διά της εις ατόπου να μας στηρίξετε. Αντιθέτως θα περιοριστούμε στο να αναφέρουμε το δικό μας θετικό πρόταγμα.
Ως Αριστερή Ενότητα συμμετείχαμε στις καταλήψεις και στις κινητοποιήσεις του Σεπτέμβρη για την ανατροπή του νόμου Διαμαντοπούλου· στον αγώνα για το δωρεάν, αυτόνομο και δημοκρατικό χαρακτήρα της παιδείας. Συμμετείχαμε σε απεργιακές κινητοποιήσεις και κινήματα ανυπακοής που ξέσπασαν όλο το προηγούμενο διάστημα. Αγωνιζόμαστε για την προάσπιση και τη διεύρυνση των κεκτημένων των φοιτητών, για την ανατροπή της μνημονιακής πολιτικής της κοινωνικής εξαθλίωσης. Παλεύουμε για την αναβάθμιση του ρόλου των Γενικών Συνελεύσεων στη σχολή, καθώς και για τον εκδημοκρατισμό τους, ώστε κάθε φοιτητής να αισθάνεται ότι μπορεί να εκφραστεί σε αυτές. Επίσης, παλεύουμε για τη δημοκρατική ανασυγκρότηση του φοιτητικού κινήματος, που στο παρελθόν έχει αδρανήσει, ώστε η νεολαία να πρωτοστατεί στις εξελίξεις.
Ταυτοχρόνως, τονίσαμε και τονίζουμε την ανάγκη της συμπόρευσης των δυνάμεων της αριστεράς και στα κινήματα, αλλά και κεντρικά πολιτικά με στόχο τη διακυβέρνηση της χώρας και την εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής που θα περιλαμβάνει την ανατροπή των μνημονίων και της λιτότητας. Για εμάς, άλλωστε, κινηματική λογική και κυβέρνηση της αριστεράς δεν είναι πράγματα αντιφατικά μεταξύ τους. Αντιθέτως θεωρούμε ότι μια αριστερή κυβέρνηση οφείλει να αξιοποιεί τη δυναμική των κινημάτων, να χρησιμοποιεί τη δύναμη που θα της δίνει η παρουσία του κόσμου στους δρόμους, να εμπνέεται από τη δημιουργικότητα αμεσοδημοκρατικών δομών στις γειτονιές που γεννήθηκαν στο κίνημα των πλατειών, να τροφοδοτεί την αλληλεγγύη στις συλλογικές κουζίνες, στα κοινωνικά παντοπωλεία, στα δίκτυα αλληλεγγύης.
Αυτή την αριστερά θέλουμε, της ενότητας, την κοινωνικά χρήσιμη, που απαντά στα προβλήματα και στις ανάγκες του λαού χωρίς να διστάζει να αναλάβει ευθύνες. Δεν πιστεύουμε σε μια αριστερά που με το λαό να στενάζει επιλέγει να παραμείνει διασπασμένη στο περιθώριο κραυγάζοντας επαναστατικές κορόνες και χωρίς να προτείνει λύσεις.


Σας καλούμε την Τετάρτη 16 Μαΐου να ψηφίσετε πολιτικά και όχι βάσει παρέας, πάρτι, σημειώσεων


Σας καλούμε την Τετάρτη 16 Μαΐου να ενισχύσετε τη φωνή της ριζοσπαστικής και ανανεωτικής αριστεράς στη σχολή


ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ – ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΧΗΜΙΚΟΥ