Πανεπιστήμια: Ο εκβιασμός του… δωδεκατημόριου


Στεφανάκου Π.

Σε απροκάλυπτο εκβιασμό, προκειμένου να εφαρμοστεί “σώνει και καλά” ο νέος νόμος, προχώρησε χθες το υπουργείο Παιδείας. Ο αναπληρωτής υπουργός Κ. Αρβανιτόπουλος ανακοίνωσε στους εκπροσώπους των πρυτάνεων ότι μέχρι να προχωρήσουν οι εκλογές για τον ορισμό των Συμβουλίων Διοίκησης “θα υλοποιούν δωδεκατημόρια του προϋπολογισμού του 2011″, δηλαδή θα χρηματοδοτούνται ανά μήνα κατά το ένα δωδέκατο.

Στον έσχατο εκβιασμό προχώρησε χθες η συγκυβέρνηση για να αναγκάσει τα πανεπιστήμια να προχωρήσουν σε εκλογές για τον ορισμό των Συμβουλίων Διοίκησης. Χθες, ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, Κ. Αρβανιτόπουλος, μετά από μια μαραθώνια συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους των πρυτάνεων, ανακοίνωσε ότι μέχρι την ανάδειξη των Συμβουλίων τα πανεπιστήμια θα λαμβάνουν χρηματοδότηση με το… δωδεκατημόριο. Η ακριβής φράση του αναπληρωτή υπουργού είναι ότι «θα υλοποιούν δωδεκατημόρια του προϋπολογισμού του 2011». Δηλαδή, θα παίρνουν το 1/12 του πετσοκομμένου προϋπολογισμού του προηγούμενου έτους, που πρακτικά ισοδυναμεί με αναστολή της χρηματοδότησής τους. Κατόπιν τούτου, δήλωσε κυνικά ο κ. Αρβανιτόπουλος, είναι αυτονόητο ότι η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη των Συμβουλίων θα ολοκληρωθεί άμεσα.

Ο Κ. Αρβανιτόπουλος, ακολουθώντας τη γραμμή πλεύσης της Α. Διαμαντοπούλου, προσπάθησε να εμφανίσει ότι η αντίδραση στον νόμο είναι αυστηρώς… πρυτανική υπόθεση και ότι από τη στιγμή που οι πρυτάνεις, κατά δήλωσή του, δεσμεύτηκαν να «πράξουν τα προβλεπόμενα», οι διαδικασίες εκλογών θα προχωρήσουν άμεσα. Άλλωστε, όπως δήλωσε ο ίδιος, η εμπλοκή τους στην εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη των Συμβουλίων των ιδρυμάτων εξαντλείται στην έγκριση των εκλογικών καταλόγων.

Μετά την επί της ουσίας αναστολή της χρηματοδότησης, ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας θεωρεί ότι «τα ιδρύματα θα διευκολύνουν τις επιτροπές (που διόρισε η Α. Διαμαντοπούλου)  για τον ορισμό ημερομηνίας εκλογών. Η 15η Ιανουαρίου, πάντως, που σύμφωνα με τον νόμο θα έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί οι εκλογές σε όλα τα ιδρύματα, είναι ορόσημο ήττας για τη συγκυβέρνηση, καθώς σε κανένα πανεπιστημιακό ίδρυμα και κανένα ΤΕΙ δεν έχει αναδειχθεί Συμβούλιο Διοίκησης. Εξαίρεση, τα ΤΕΙ Σερρών και Καλαμάτας, που θα εισπράξουν κάτι παραπάνω από το δωδεκατημόριο.

Ο Α. Σπηλιωτόπουλος, ως τομεάρχης Παιδείας της Ν.Δ., συνεχάρη με ανακοίνωσή του τον αναπληρωτή υπουργό Παιδείας, θεωρώντας ότι ο εκβιασμός του δωδεκατημορίου, συνιστά θετική εξέλιξη του διαλόγου. Αποδεικνύει, δηλώνει, ότι δεν υπάρχουν γόρδιοι δεσμοί.