ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ (σχετικά με τις απεργιακές κινητοποιήσεις 19 και 20 Οκτωβρίου)


Για δύο συνεχόμενες μέρες η κοινωνία πλημμύρισε τους δρόμους πραγματοποιώντας τα μεγαλύτερα πανεργατικά συλλαλητήρια της μεταπολίτευσης. Οι εργαζόμενοι με όλα τα σωματεία στο δρόμο, οι συνταξιούχοι, οι φοιτητές, οι μαθητές ενώθηκαν απαιτώντας την ανατροπή της πολιτικής που εξυπηρετεί τα κέρδη των τραπεζών και των βιομηχάνων, εις βάρος των ανθρώπινων αναγκών. Απαιτώντας την ανατροπή του εκφραστή αυτής της πολιτικής, της κοινωνικά καταστροφικής κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Απαιτώντας την ανατροπή της πολιτικής που μειώνει κι άλλο τους μισθούς, απολύει εργαζόμενους του δημοσίου, καταργεί συλλογικά δικαιώματα των εργαζομένων και ιδιωτικοποιεί το δημόσιο πλούτο, έχοντας ταυτόχρονα χαρίσει 108 δις στις τράπεζες για τη «διάσωσή» τους τα τελευταία τρία χρόνια.

Η απονομιμοποιημένη αυτή πολιτική συμβαδίζει με την ισχυρή καταστολή που επιλέγει η κυβέρνηση ως απάντηση στις κοινωνικές αντιδράσεις. Έτσι, την περασμένη Πέμπτη για μία ακόμη φορά οι αστυνομικές δυνάμεις δημιούργησαν με τη ρίψη - απαγορευμένων ακόμα και σε περίοδο πολέμου - χημικών τις συνθήκες για τον τραγικό θάνατο ενός 53χρονου διαδηλωτή, μέλους του ΠΑΜΕ.

Βέβαια, οι βίαιες πρακτικές από μεριάς ομάδων κουκουλοφόρων που βρέθηκαν στο Σύνταγμα, αποτέλεσαν την αφορμή για να συκοφαντηθούν  συνειδητά και να αγνοηθεί το πρωτοφανές μέγεθος των απεργιακών συγκεντρώσεων. Οι δολοφονικές επιθέσεις εναντίον δυνάμεων του κινήματος και συγκεκριμένα μελών του ΠΑΜΕ είναι καταδικαστέες και όσοι μεταχειρίζονται τέτοιες πρακτικές πρέπει να απομονωθούν πολιτικά, μιας και δηλώνουν την ενσωμάτωση της κυρίαρχης αντίληψης για τον ατομικό δρόμο δράσης.

Μόνη απάντηση είναι η κοινή συλλογική δράση και ενότητα όλων των δυνάμεων του κινήματος, των εργαζόμενων και της νεολαίας όπως έγινε και την Πέμπτη στο Σύνταγμα, χωρίς τεχνητούς και φυσικούς διαχωρισμούς. Η κοινωνική πλειοψηφία έδειξε ότι, παρά την καταστολή που έχει δεχθεί και την ιδεολογική προπαγάνδα των ΜΜΕ, δε φοβάται και συνεχίζει ενωτικά να αγωνίζεται ενάντια στην κατάργηση κάθε έννοιας εργασιακού και δημοκρατικού δικαιώματος.

Οι αγώνες, παρά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, συνεχίζονται και τις επόμενες μέρες ενάντια στην ψήφιση του κοινωνικά άδικου προϋπολογισμού. Η απάντηση έχει δοθεί και θα ξαναδοθεί.  Οι εργαζόμενοι από τη Wall Street μέχρι την πλατεία Συντάγματος έχουν πλέον αντιληφθεί ότι ο δικός μας δρόμος περνάει μόνο μέσα από την ανατροπή αυτών των κυβερνήσεων και των πολιτικών τους. Περνάει από την συνολική ανατροπή των κοινωνικών συσχετισμών. Δεν έχουμε τώρα την πολυτέλεια για εσωστρέφεια και ιδεολογικές περιχαρακώσεις. Το κίνημα δεν υποχωρεί. Με μαζικούς ενωτικούς αγώνες, με συλλογική και ενιαία περιφρούρηση, συνεχίζουμε δυναμικά. Μέχρι την τελική νίκη!